Piekarnia-Cukiernia Maria i Kazimierz Byrtek to firma rodzinna z 20-letnią tradycją. Początek naszej działalności sięga 1994 roku, kiedy to w Raciborzu, w małej piekarni, w piecu opalanym węglem powstawały pierwsze nasze wypieki. Wyroby szybko zyskały popularność na Śląsku, mimo że na początku produkowaliśmy jedynie parę rodzajów pieczywa, a z ciast głównie słynny śląski kołacz.
Założyciele – państwo Maria i Kazimierz Byrtkowie – od początku istnienia dbają o to, aby wypieki miały jak najwyższą jakość i niepowtarzalne walory smakowe.

W 1999 roku Piekarnia-Cukiernia Byrtek przeniosła działalność do Grodźca nieopodal Bielska-Białej. Naszą duma jest ciągle rozszerzany asortyment wypieków. Chcemy, by nasza oferta trafiała w gusta różnych smakoszy. Do produkcji pieczywa używany jest naturalny kwas chlebowy, uzyskany metodą wielofazową, co gwarantuje otrzymanie wysokiej jakości chleba tradycyjnego oraz wielu innych gatunków pieczywa – m.in. chlebów z dodatkiem ziaren i ziół. Receptura naszych ciast i tortów uwzględnia naturalne składniki. Nie uznajemy żadnych zamienników. Naturalna śmietana, świeże masło, biały ser od lokalnych dostawców oraz jaja z chowu ściółkowego to recepta na jakość, do której przykładamy największą wagę.
W naszej ofercie można znaleźć świeże, pachnące chleby i chrupiące bułki różnych gatunków, drożdżówki, pączki, kilkadziesiąt rodzajów ciast, ciasteczek oraz wspaniałe torty.

Obecnie wieloletnia tradycja firmy w połączeniu z nowoczesnymi technologiami, gwarantuje stałą wysoką jakość naszych wypieków. Sprzedaż naszych produktów odbywa się na terenie Śląska i Małopolski. Docieramy do takich miast jak: Bielsko-Biała (i okolice), Skoczów (i okolice), Chybie, Mysłowice, Jaworzno, Miedźna, Oświęcim i Sosnowiec.
Naszym nadrzędnym celem jest zadowolenie klientów. Dokładamy wszelkich starań, aby nasze wypieki były zawsze świeże, różnorodne i dostępne w przystępnej cenie.